Когато испанският министър-председател Мариано Рахой свика нови избори в разбунтувалия

...
 Когато испанският министър-председател Мариано Рахой свика нови избори в разбунтувалия
Коментари Харесай

Каталуния след изборите - път напред или нова криза

 Когато испанският министър-председател Мариано Рахой свика нови избори в разбунтувалия се Каталунски район, задачата бе да спре политическия безпорядък след оповестяването на самостоятелност от сепаратистите, който отекна в цяла Европа.
Вместо това може да се появят нови катаклизми. Трудно е обаче да се разграничи същинския победител от вота в четвъртък след акция, изпълнена с съмнения един към различен и вътрешни битки, разяснява Politico.

В последна сметка каталунските сепаратистки партии завоюваха задоволително гласове на районните избори, с цел да възвърнат нежното болшинство в районния парламент. Това обаче мъчно може да се назова безапелационна победа, тъй като те все пак събраха по-малко гласове с предходния избор през 2015 година В същото време партия, бореща се Испания да остане единна - Ciudadanos (Гражданите) за първи път стана най-голямата политическа групировка в каталунския парламент.

Два месеца откогато бунтовниците бяха спрени от испанските управляващи, Каталуния остава разграничена за това дали, по кое време и по какъв начин да се отдели от Испания. А това усложнява в допълнение бъдещето на района, който образува една пета от стопанската система на Испания и е прекомерно огромна и значима да се отдели.

„ Ще е нужна съществено творчество и еластичност, с цел да излезем от това тресавище “, споделя Гилем Лопес Казановас, професор по стопанска система в Pompeu Fabra University в Барселона. Макар че партиите, подкрепящи независимостта завоюваха повече гласове, " доказателствата от последните две години сочат, че е невероятно да продължиш напред, когато половината общество не е с теб “.

Бъркотията обаче е по-добрият вид от проведеното и мобилизирано въстание за Рахой. Сепаратистите се подчиниха на властта на испанската страна, откакто той спря администрацията. Съд в Мадрид затвори водачите им по обвинявания в протест, откакто противозаконният референдум за самостоятелност от 1 октомври докара до оповестяването на обособяване на Каталунска република.

Испанското държавно управление алармира, че може би ще организира договаряния с каталунските сепаратисти, в случай че си обезпечат ново болшинство, въпреки че те ще се основават на конституцията от 1978 година Лагерът, подкрепящ независимостта, желае главния закон да бъде изменен, с цел да му разреши да организира формален избор за обособяване от Испания.

Испания е безапелационна, че това не може да се случи. Енрико Мило, представителят на държавното управление в Каталуния, споделя, че Народната партия на Рахой ще гласоподава за блокирането на всеки опит на каталунците да създадат референдума легален.

Ако те успят да завоюват болшинство, „ това ще ни разреши да седнем и да приказваме “, сподели Мило преди изборите. „ Правителството ще разиска по какъв начин да се канализират паниките и желанията на каталунците в границите на закона “.

Резултатите от изборите сочат, че Пучдемоновата " Заедно за Каталуния ", " Републиканска левица на Каталуния " и антикапиталистическата " Кандидатура за национално единение " дружно завоюваха 70 места, което е с две повече нужната численост за болшинство, само че също по този начин две по-малко, в сравнение с имаха в предходния парламент.

" Гражданите " и другите обединения, съперници на отцепването на Каталуния - Испанската социалистическа работническа партия, " Каталуния дружно " и Народната партия - събират общо 52 % от гласовете.

Сепаратисткото придвижване, включващо трите партии обаче, е раздирано от вътрешни разцепления поради опита за самостоятелност.

Алиансът сред партията на Пучдемон и Левицата – обичайни бранители на независимостта, се разпадна предишния месец. Ориол Жункерас – водач на Левицата и някогашен вицепрезидент на Каталуния – остава в пандиза в Мадрид дружно с трима други водещи сепаратисти.

Всяко различно болшинство ще би трябвало да сплоти или прогресивните партии, които бяха от двете страни на борбата за самостоятелност, или происпанските групи всред идеологически набор. Управляващата Народна партия на Испания обачр означи унизителна загуба, печелейки единствено 4,2% от гласовеете, или общо 3 места, което в допълнение удря легитимността на директното ръководство на Рахой от Мадрид.

„ След изборите ще би трябвало да има някакъв тип метод или договаряния в най-малко някои области “, споделя Пабло Симон, професор по политология в Carlos III University в Мадрид. „ Това е от интерес на всички, в това число сепаратистките водачи, които би трябвало да поспрат и да се прегрупират “.

Пучдемон се отхвърли от обещанието си за разлъка от Испания, в случай че Рахой отхвърли договаряния. Той към момента е в самоналожено заточение в Брюксел, а съществена цел на партията му бе просто да си завоюва назад позициите, изгубени след опита за самостоятелност през октомври. Което и направи. Тя желае да възвърне самоуправлението, да задвижи още веднъж обществените вложения и да постави завършек на следствията против сепаратистките водачи.

Преди изборите шефът на акцията Елса Артади съобщи, че групата ще реши по какъв начин да преследва задачата си за самостоятелност съгласно резултатите. Тя изключи ново трагична борба, най-малко в началото.

„ Това ще бъде извънредно безгрижно “, сподели Артади. „ Той би трябвало да се върне с поддръжката на вота, на демокрацията и на Народното събрание, който би трябвало да го закълне “.

Но даже в случай че Пучдемон се върне като водач на района, заповедта за ареста му остава налице.
По публикацията работи: Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР